Etiketter

, ,

Jag har börjat äta LCHF-kost då jag hört att det kan hjälpa mot PCOs. Inte särskilt vetenskapligt, jag vet. Men faktum är att jag MÅSTE gå ner i vikt, och detta sägs vara en bra metod för det. Och om det då också kan hjälpa oss att bli gravida är det ju bara bra. Jag är fortfarande lite skeptisk till vad LCHF kan tänkas göra med hälsan på lång sikt, hur blodfetter och risk för hjärt- och kärlsjukdomar påverkas till exempel men de kortsiktiga effekterna verkar ju vara bra i alla fall.

Jag har hittat en artikel som stöder teorin att LCHF-kost kan ge viktminskning och förbättra hormonstörningarna hos personer med PCOs. Men jag hittade också en review-studie som inte rekommenderar LCHF utan GI om man har syndromet. Det verkar som att låg-kolhydratkost är fördelaktigt på kort sikt (några månader), men det är ingen större skillnad mot för GI-kost på längre sikt (12 mån). Länkar till dessa studier finns i menyn till höger.

Lite komplicerat är det att äta LCHF då jag är kräsen med vad jag äter. Jag äter inte djur som är uppfödda för slakt, d.v.s. grisar, kor, får, odlad fisk m.m. Jag äter däremot älg och annat vilt + vildfångad fisk. Naturligtvis allt vegetariskt också. Men det blir mycket älg och fisk vilket inte är det billigaste alla gånger. Orsaken till mitt val är att jag inte är så förtjust i djurhanteringen såsom djurtransporter och slaktmetoder. Jag har funderat på om man ska ta kontakt med någon lokal köttbonde som har bra djurhantering och som anlitar ett bra slakteri och köpa kött direkt därifrån. Men det blir ju säkert inte billigare än älg, plus att vi då måste köpa en till extra stor frys. För oftast säljs ju grisar och kor i halvor eller fjärdedelar. Men det får bli ett senare beslut. Måste fundera lite mer först.