Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Det finns mycket att säga om VLL när det gäller barnlöshetsfrågor.

Vad jag har förstått har de mer restriktiva BMI-gränser än de flesta andra landsting när det gäller att ens få genomgå fertilitetsutredning (BMI måste vara under 32). För behandling är gränsen 30.

Om man lyckas komma till fertilitetsutredning (eller barnlöshetsutredning som det kallas) i Skellefteå så tas spermieprov och blodprov ”för att bedöma ägglossning, äggstocksfunktion, ämnesomsättning och immunitet mot Röda hund” enligt vll.se. Vad jag hört är utredningen extremt bristfällig och i stort sett kollas bara om man har ägglossning eller inte. Om det visar sig att man har ägglossning görs ingen vidare utredning. Man bedöms då som subfertil eftersom de inte hittar något fel. Att de endast tittar på ägglossning och spermiekvalitet och inte gör någon vidare ansträngning för att hitta eventuella fel verkar inte spela någon roll.

Är man då subfertil så får man inte remiss till IVF förrän man ”bevisat” att man är inte kan få barn. Dvs att man försökt på egen hand i minst 3 år (2 år om kvinnan är över 32 år) utan resultat. Eller om man som lesbiskt par genomgått tre inseminationer som måste finansieras privat och kostar drygt 10 000 kronor per gång. Man erbjuds inte ens kuratorsamtal under den här prövande tiden. Och när man väl väntat sina år (och inte hunnit fylla 37 under tiden) så får man endast ETT IVF-försök och om det blir något att frysa in, endast ett FET. Om man inte under den treåriga väntetiden genomgått misslyckade privata IVF, då får man inte sitt landstingsfinansierade försök alls. Det beror på att de anser att man då har så små chanser att lyckas att de över huvud taget inte är lönt med ett till försök.

Så ser det ut idag. Här är några artiklar som tar upp den undermåliga behandling av ofrivilligt barnlösa:

Föreningen barnlängtans upprop för bättre vård:
http://st.nu/medelpad/1.4370205-ofrivilligt-barnlosa-kraver-battre-vard-i-norr

Överläkare Håkan Lindström vid kvinnokliniken och sakkunnig i VLL IVF-utredning svarar på uppropet:
http://st.nu/medelpad/1.4370204-overlakare-bemoter-kritiken

Håkan uttalar sig om saken i Umeås lokala nyheter:
http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_umea?title=ofrivillig_barnloshet_-_en_politisk_diskussion&videoid=2084132

Nu har det kommit ett förslag från Norrlandstingens förbundsdirektion att lesbiska ska få samma rätt till insemination som heterosexuella par, dvs tre inseminationsförsök som är bekostade av landstinget. I förslaget ingår också att alla par får möjlighet till ett extra IVF om inga embryon kan frysas ned från det första försöket (http://vll.se/default.aspx?id=61331, http://www.vk.se/707698/lesbiska-far-ratt-till-inseminering, http://st.nu/medelpad/sundsvall/1.5135032-lika-for-alla-barnlosa).

Det är ett steg i rätt riktning, men det finns väldigt mycket mer att förbättra på den här fronten. Förslaget är ännu inte implementerat i västerbotten utan landstinget kommer att behandla förslaget ”så fort som möjligt” enligt  landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S). Hoppas nu bara att inte Håkan m.fl. går emot det här förslaget så det inte går igenom.