Etiketter

, ,

Terapin var jättebra i går! Gruppen kändes jättebra, trots mina farhågor. Jag insåg när jag satt där att jag här faktiskt kunde vara mig själv. Jag behöver inte ha uppe min fasad. Oj så skönt det var! Alla vi som satt där hade ju faktiskt samma problem. Kanske inte riktigt samma orsak till problemen, men alla hade symptom på stress, oro, depression eller ångest. Insåg att ingen av dem kommer döma mig, eftersom alla sitter i samma båt. Vi pratade mest om stress i går. Vad som händer i hjärnan vid stress, om känslominnen och undermedvetna associationer. Mycket intressant. Vi fick skriva ner vilka symptom som vi känner av när vi är stressade, fysiska, psykiska och sociala/beteendemässiga. Vad jag kände igen mig i vad alla andra sa! Det blev en lång lista, över 20 punkter. Hade inte insett tidigare att det hade så stor påverkan på mitt dagliga liv. Har tänkt att även om jag är stressad ibland så är det inte ett sådant stort problem. Men jo, det var det verkligen! Skönt men samtidigt jobbigt att rannsaka sig själv. Och värre lär det nog bli. Men det är ju det som är meningen också. Att steg för steg bearbeta sitt inre för att förhoppningsvis till slut komma till ro.

Gruppledaren pratade om att vi inte bör fokusera på att försöka minska stressen och ångesten, det ger bara mer bränsle till dessa känslor. I stället ska vi försöka koncentrera oss på att pusha på de positiva bitarna, att sätta upp positiva mål och koncentrera oss på det som får oss att känna oss bekväma och trygga. På så vis kommer stressen och oron att minska på köpet.

Vi hade också lite avslappningsövningar plus att vi startade lite lätt med kroppslig meditation. Det hade, lite oväntat, väldigt stor effekt. Kände mig mycket lugnare ett tag efteråt. Jag som alltid varit så skeptisk till meditation. Men jag har nog alltid förknippat det med religiositet och andlighet. Och jag har aldrig varit ett stort fan av det. Men att bara sitta där och känna av kroppen, andning, hjärtslag, hörselintryck, allt utan att tänka på något speciellt. Det var effektivt. Kommer definitivt träna mer på det.

Vi fick ”hemläxa” också. Vi skulle skriva ner vad vi har för skäl för att vilja genomföra den här förändringen som vi påbörjat genom att söka till programmet och vad vårt mål med terapin är i slutänden. Inte direkt lätta frågor som kommer ta ett tag att gå igenom.

Så över lag känns det bra att ha kommit igång med detta, jag hoppas det kommer ge mig verktyg att på ett bättre sätt hantera min stress och nedstämdhet.